Dyr som blir til pelsprodukter

Visste du at i Norge og i flere andre land holdes enkelte dyr i små bur for at mennesker skal lage klær og andre pynteting av pelsen deres? Når mennesker holder dyr fanget for å lage produkter av pelsen, kalles dette pelsdyroppdrett.

I Norge holder vi de to dyreartene rev og mink som pelsdyr. Omtrent 80.000 rev og over 100.000 mink avles fram og drepes hvert år i Norge, bare for å bli til pelskåpe, pelskrage på jakker eller annen pynt. Dyrene holdes innesperret i små nettingbur på pelsfarmer.

Dyr på pelsfarmer får aldri bevege seg fritt eller gjøre noe av det de ønsker å gjøre.

Minken er egentlig ikke et norsk rovdyr. De ble innført til Norge fra Nord Amerika for å brukes i pelsdyrproduksjon. Opp gjennom årene har mange mink rømt og bosatt seg i norsk natur.

Pelsdyr i andre land

I andre land holdes også rev og mink for pelsens skyld, men også kanin og chinchilla er vanlig. I kina brukes også katter og hunder til å lage pels av.

Noen dyr som det lages pelsprodukter av holdes ikke innesperret, men fanges i feller som er satt opp ute i naturen. Vanlige feller er fotsakser. Dyrene kan sette fast nakken, hode eller bena i fellene som fungerer som sakser med skarpe tenner, som klapper igjen når dyret tråkker på den. Det er grusomt vondt for dyrene å gå i slike feller, og de kan ofte bli stående fast i lang tid før fangstmannen kommer. I Norge er slike fotsakser heldigvis forbudt, men de brukes i mange andre land.

Heldigvis er det flere og flere som er i mot at mennesker skal kle seg i pels og drive med pelsdyroppdrett. Det er ingen mennesker i dag som trenger å kle seg eller pynte seg med pels, for å holde varmen.

I flere land er pelsdyroppdrett blitt helt eller delvis forbudt fordi det er dyreplageri. Noen av disse landene er England, Nord-Irland, Japan, Kroatia, Nederland Østerrike.