Dyr som underholdning

Dyr i sirkus

Rundt om i verden reiser sirkus rundt for å underholde mennesker. De har mye forskjellig underholdning og flere sirkus bruker dyr som gjør kunster for publikum.

I mange land er det lov å vise frem alle mulige slags dyr i sirkuset, som for eksempel apekatter, sjøløver, tigre og løver. I Norge er det lov å ha for eksempel hester, hunder og katter i sirkuset. 1. januar 2017, var det ikke lenger lov med elefanter i norske sirkus.

Sirkusene reiser rundt hele året. Når de ikke er i Norge reiser de rundt i andre land, så dyr i sirkus har aldri fri. Dyrene står bundet fast og de bor og fraktes rundt i trange transportvogner og bur, når de ikke opptrer. De får aldri bevege seg fritt, ha andre dyrevenner eller gjøre noe av det de selv liker å gjøre.

Sirkuskunstene dyrene utfører, velger de heller ikke å gjøre selv. De blir lært opp av dyretrenere som tvinger dem til å gjøre kunster, og dyrene får straff hvis de ikke gjør som de blir bedt om. Dyrene gjør ikke sirkuskunster fordi de synes det er gøy, men fordi de blir tvunget til det. Hadde vi dratt til Afrika og sett på ville elefanter, ville vi aldri sett en elefant stå på to bein eller sitte på rumpa. Og ville sjøløven som egentlig bor i vannet og på stranda, velge og aldri få svømme?

En annen veldig trist ting med dyr i sirkus er hvordan dyrene havner i sirkusene. Veldig mange av de ville dyrene i sirkus har blitt røvet vekk fra hjemmet sitt og sin familie i det fri. Flere av disse dyrene er truede dyrearter. Andre sirkusdyr blir kjøpt av dyreparker som av ulike grunner ikke skal ha dyrene lenger.

Hvilket liv tror du elefanter ville velge?

Mange mener det er helt greit å ha tamme dyr som hunder, hester og katter i sirkus. Men disse dyrene må også alltid reise, stå i bur og bås og de kan heller ikke velge om de vil gjøre kunster eller ikke. De fleste av oss vil vel ikke straffe hunden vår om den ikke vil gjøre triks, men det skjer dessverre med hunder i sirkus.

Dyreparker

Dyreparker kan se kjempe fine ut i våre øyne. De kan ha fine innhegninger, men sjelden er plassen så stor som dyret bruker i det fri, og mulighetene for jakt og andre aktiviteter dyret ville ha gjort i naturen, begrenses sterkt i en dyrepark.

Fordi dyrene har for liten plass og for lite å gjøre, kjeder mange seg. De kan da begynne å oppføre seg på rare måter som å gå hvileløst frem og tilbake i innhegningen eller i buret sitt.

I dyreparker har man gjerne veldig mange forskjellige dyrearter. Det kan være alt fra geiter og kaniner, til isbjørner, tigre, løver, elefanter og apekatter. Flere av artene er truede dyrearter. Ingen isbjørn fra kalde nordpolen, tiger fra jungelen eller en giraff i fra slettene i Afrika, ville velge å bo i en dyrepark. De er satt i dyreparken for at mennesker skal komme og se på dem på en enkel måte. Slik tjener dyreparker penger.

Så hvordan bør vi lære om dyr?

Dyr brukes som underholding for mennesker på mange forskjellige måter. Vi kan la oss begeistre om vi ser på programmer med dyr som er filmet i det fri, eller kanskje av familiedyr. Vi kan lese i bøker og dra ut i naturen eller på safari for å se på dyr. På denne måten ser vi dyrene slik de virkelig er og oppfører seg i sitt virkelige hjem. Den beste og riktige måten vi kan lære om dyr på er ikke å se de gjøre kunster eller se dem bak gjerdet i en dyrepark, da lærer vi aldri hvem dyrene egentlig er eller hvordan de lever. Uten at vi vet det selv, lærer vi istedenfor at dyr oppfører seg på måter som de egentlig ikke gjør, og vi blir vant med at det er greit at dyr holdes innesperret for at mennesker skal synes det er gøy å se på dem.