Dyreforsøk

Hvert år brukes det mange hundretusen fisk og andre dyr i dyreforsøk bare i Norge.

Dyreforsøk brukes innen ulike forskningsområder, fordi man vil finne ut hva som skjer med kroppen om vi får i eller på oss ulike stoffer.

Det brukes mest fisk, men også andre dyr som rotter, mus, kanin, gris, hund og katt i dyreforsøk.

Forskerne bruker dyr istedenfor mennesker til å teste på, ettersom at forsøkene kan føre til smerte eller skade for de som blir utsatt for testene.

I laboratoriene lever dyrene i små bur uten muligheter til å gjøre noe av det de er skapt til å gjøre eller ønsker å gjøre.

Det finnes i dag flere andre måter å teste om kjemikalier og andre stoffer er farlige på, enn å bruke dyr i forsøkene. For eksempel kan man bruke dataprogrammer og dyr som allerede er døde.

Dyr trenger ikke lide og dø for vitenskap eller utprøving av ting som medisiner, vaskepulver eller maling, men det er billig og enkelt å bruke dyr, og det er noe av grunnen til at mange forskere fortsatt bruker dyr i forsøkene sine.

Det vi kan gjøre for forsøksdyrene er å velge å kjøpe produkter som ikke er testet på dyr. Dette gjelder produkter som sjampo, kremer, sminke og vaskemidler. På mange produkter står det skrevet bakpå om det er testet på dyr