Produksjonsdyr

Når tenker du på bondegård, hva tenker du på da? Du tenker kanskje på en koselig rød låve, omgitt av grønne enger med lykkelige dyr som spiser gress og leker under solen?

Dessverre er det ikke sånn på bondegårdene lengr.e Det var kanskje sånn i gamle dager, men dagens bondegårder er svært annerledes. Vi kaller ikke lenger dyrene gårdsdyr, men produksjonsdyr.

I de senere årene har menneskene ville produsere mer mat, raskere og billigere. Dette har ført til at bøndene begynte å sette dyrene sine innendørs, og hver bonde fikk mange flere dyr på gården sin. Før bodde det kanskje to kuer på en gård, i dag har man kanskje flere hundre dyr på gården sin. Maskiner gjør mye av dyrepasset i dag. For eksempel blir kuer melket av maskiner, og mange dyr mates av maskiner.

Akkurat som at vi mennesker ikke liker å stå stuet tett sammen på bussen eller i et rom, liker ikke dyrene dette heller. De trenger også plass til å snu seg rundt, bevege på seg og ha plass for seg selv. Mange dyr på gårder i dag står inne hele året, ofte i mørke bygninger. De er sperret inne i bur, binger og båser, eller i store haller. Dyrene står på hardt gulv og har som regel ikke noe mykt og varmt å ligge på. Mange dyr får aldri se sola, puste frisk luft, være i fred eller bevege seg skikkelig. Mor og barn får ofte ikke være sammen, og det er ingen plass til lek for ungdyrene.

På gårdene i gamle dager hadde gjerne dyrene eget navn mens de i dag bare har et nummer på seg, slik at de skal bli kjent igjen i den store flokken av dyr.

Det er svært vanskelig, om ikke helt umulig å se til at alle dyr har det bra når det er svært mange av dem. Hvordan kan for eksempel en bonde passe på at alle hønene hans har det bra når han har 10.000 av dem?