Skip to main content

Dersom du synes det er spennende å lese om dyrehelter er jeg sikker på at du kommer til å like dyreheltene denne gangen. Denne gangen skal vi snakke om hunder som kan lukte om mennesker er smittet med koronaviruset!

Tekst: Eva Hustoft. Foto: César Cortés.jpg.

Nesa til hundene er så mye mer enn vi mennesker kan forestille oss. Hunder kan lukte både covid og andre sykdommer hos mennesker.

 

Pinnen

Ah, den dumme pinnen! Det pleide sønnen min å si når han måtte ta atter en koronatest. Testen førte til både snørr og tårer- og gjerne et lite host eller to.

Testpinne til koronatest. Foto: Tatjana Ekstø.

Vi husker alle vattpinnen i halsen og nesa for å teste om vi hadde fått korona. Litt ubehagelig, og ikke noe vi hadde veldig lyst til. Pinnen, som reiste videre til laboratoriet for å se om de kunne finne koronaviruset, og som igjen avgjorde om vi måtte være hjemme fra barnehagen, skolen og jobben. Det var spesielle tider.

 

Sniff, sniff

Mens dette pågikk, var det noen som begynte å tenke på om man kunne teste viruset på andre måter. I Finland ville de se om hunder kunne lukte seg fram til korona. Dette forsøkte de på en flyplass. Her er det jo mange mennesker tilgjengelig, og dermed et fint sted å la hundene få prøve seg. Passasjerer ble bedt om å tørke seg over nakke, håndledd og hals med et tørkle. Dette leveres så direkte inn til et rom hvor hundene sitter og venter. Så lukter de på tørkleet! Dersom de lukter korona markerer de slik de er opplært til av sin trener. Og så får de selvsagt belønning! Det er jo viktig i all hundetrening.

Hund snuser seg frem til positiv koronaprøve. Foto: Loïc Desquilbet.jpg

Både finne, og overse

Når hundene ble opplært til dette, fikk de belønning både for å finne positive tester, men også for å overse de negative testene. Og hundene gjorde det kjempebra, og gjorde svært få feil. Hvordan klarer egentlig hundene å lukte korona? De lukter rett og slett noe av det som skjer inni menneskekroppen når man er smittet. De kan lukte at både luften vi puster ut og spyttet vårt lukter annerledes når vi er smittet med korona.

For noen heldige flypassasjerer kom det altså et alternativ til pinnen. Hunder!