Skip to main content

Mange vet at bjørnen går i hi på høsten, og sover helt til våren. Vi sier at bjørnen sover vintersøvn. Noen dyrearter sover så tungt om vinteren at vi sier at de går i dvale.  Dvale betyr en svært dyp vintersøvn der dyret får veldig lav kroppstemperatur og verken trenger å spise eller drikke på flere måneder. Dyrene går i dvale for å tilpasse seg de kalde vintrene i områdene der de lever.

 

Bjørnen sover i sitt lune hi

Om høsten spiser bjørnen veldig mye, både bær, insekter, fisk, gnagere og hjortedyr som elg eller rådyr. Når den har lagt på seg masse slik at kroppen har noe å tære på i løpet av vinteren lager bjørnen seg et hi. Den graver som regel sitt eget hi av døde planter og trær, under ei trerot eller noen store steiner. Mange bjørner bruker det samme hiet flere ganger.

Noen tror at bjørner alltid sover hele vinteren igjennom, men det stemmer ikke helt. Mange bjørner kan våkne opp fra vintersøvnen og ta seg en liten luftetur ut av hiet i løpet av vinteren, kanskje for å spise litt. Etterpå legger de seg til å sove videre.

Det er flere andre dyr som også går i hi eller i dvale om høsten. Både pinnsvin, flaggermus og hoggormen sover vinteren igjennom.

Brunbjørn

Flaggermusa går i vinterdvale

Vi har alle sunget sangen om bjørnen som sover om vinteren i barnehagen eller på skolen, men det er ikke alle som vet at flaggermusa gjør det samme. Flaggermus finnes i nesten hele Norge, men de fleste artene lever i Sør-Norge. På høsten finner de seg en lun hule eller et loft, også henger de der fram til våren. Flaggermus kan få veldig lav kroppstemperatur når de er i dvale. Noen kan bli så kalde som 5 grader.

Det er flere grunner til at flaggermus går i vinterdvale, men en av dem er at det er vanskelig for dem å finne mat om vinteren. De spiser bare flygende insekter og disse finnes det nesten ingen av om vinteren. Kroppen til flaggermusa er bare dekket av et tynt lag med hår og de har store vinger. Dette gjør at de veldig raskt blir nedkjølte dersom det er kaldt ute.

Bolla Pinnsvin holder dårlig på varmen

Pinnsvin går også i vinterdvale.  De finner seg et lunt sted der seg en liten hule, for eksempel i en haug med løv. Pinnsvinet har pigger på store deler av kroppen sin og det gjør at de ikke klarer å beskytte seg mot kulde. Pels og fjær isolerer mot kulde, men det gjør ikke pigger. Derfor vil pinnsvin normalt sett fryse i hjel hvis de skulle være våkne om vinteren, når det er masse snø og is på bakken. Det er kjempeviktig for pinnsvin å spise masse før de går i vinterdvale, sånn at de har nok kroppsfett å tære på. Hvis du finner et lite og pjuskete pinnsvin om høsten kan det godt være at det trenger hjelp. Da må du ta kontakt med Pinnsvinhjelpen for å be om råd.

Huggormen sover også om vinteren

Bjørn, flaggermus og pinnsvin er pattedyr. Det er vanlig for pattedyr at de er likevarme, som betyr at de har omtrent samme kroppstemperatur hele tiden. Mange av dem har pels og fjær som hjelper dem med å holde varmen. Det har ikke huggormen, og reptiler er vekselvarme. Det betyr at kroppen deres varmes opp av lufta og sola. Huggormen blir veldig kald når det er vinter. Derfor går den også i vinterdvale. De finner seg en jordhule eller ei steinrøys, og ligger i hi i opptil seks måneder.