Skip to main content

De fleste av oss gleder seg til nyttårsaften og fyrverkeri. Det er spennende og flott å se på fargene som sprer seg på den mørke kveldshimmelen. Det er allikevel ikke alle som synes det er gøy med raketter.

Både lyset og smellene fra raketter kan være veldig skremmende for mange dyr. Det aller beste for dyrene hadde vært om vi sluttet å sende opp raketter, men det finnes flere andre gode tiltak for at dyrene skal ha en bedre nyttårsfeiring.

I Norge er det forbudt å bruke fyrverkeri. På de aller fleste steder i landet er det allikevel tillatt å sende opp raketter etter klokken 18 på nyttårsaften. Selv om det er ulovlig, er det dessverre mange som også bruker fyrverkeri flere dager før nyttårsaften. Dette er som regel ikke et stort problem for oss mennesker fordi vi kan forstå hvor smellene kommer fra. For de fleste dyr vil de plutselig høye lydene og lysglimtene være skremmende. Det hjelper ikke å forklare dyret at det bare er nyttårsaften som nærmer seg. Resultatet er at mange hunder, katter og andre dyr blir veldig stresset og redde og trives ikke med jul- og nyttårsfeiring. Hvert år er det en del hunder og katter som blir så redde for smellene at de løper vekk fra bråket.  Flere av disse klarer ikke finne veien hjem igjen på egenhånd.

Hva kan du gjøre for at de redde dyrene skal kunne ha det bedre? Det er viktig at fyrverkeri bare skal brukes på nyttårsaften. Fortell gjerne om dette til andre for at så mange som mulig bare bruker fyrverkeri når det er lovlig. Det blir da lettere for dyrets eier å holde dyret innendørs mens det sendes opp raketter. Dyr skal ikke være hjemme alene på nyttårsaften i tilfelle de blir skremt av rakettene. Dersom du har et dyr som synes fyrverkeri er skummelt, bør det få oppholde seg på et rom uten vinduer eller hvor vinduene er dekket til. Da slipper dyret å se alt lyset fra rakettene. Det er viktig at vi er rolige når vi er sammen med redde dyr. På den måten forteller vi dyret at smellene og lyset fra fyrverkeri ikke er farlig.

Det går også an å trene opp dyrene til og ikke være så redd for smellene. Det finnes lydfiler med smell fra raketter som dyrene kan høre på hjemme i ro og fred. Det kan være lurt å ta kontakt med noen som kan mye om hund før dette prøves ut hjemme.