Skip to main content
Toppbilde Hester trenger venner_Foto_Pixabay - til nett

Alle dyr har skal kunne leve i et miljø som gjør at de har det bra og har god velferd. Siden alle dyrearter har ulike behov, må vi vite hva dyret trenger for å ha det bra før man skaffer seg et dyr. Hester er store dyr som trenger både stor plass og å leve sammen med andre hestevenner.

Dessverre er det mange av hestene i Norge som er mye innendørs på liten plass, og som ikke har mulighet til å være sammen med andre hester slik de trenger fra naturens side.

Tekst: Eva Hustoft, Dyrebeskyttelsen Norge.

Hvem er hesten?

For omtrent 8000 år siden begynte mennesker å holde hester som husdyr. Før dette fantes det bare villhester. Hesten ble mye brukt til å trekke både vogn, plog og slede for oss mennesker. Da vi fikk traktorer og biler ble det færre hester i Norge.
Menneskene har laget mange forskjellige hesteraser. Verdens minste hesterase heter Falabella og kan veie så lite som 20 kg, mens den største heter Shire og kan veie over 1000 kg.
Hester spiser planter og gress, og liker å spise jevnt gjennom store deler av døgnet. Villhester bruker så mye som 14-16 timer hvert eneste døgn på å spise, mens de kun bruker noen få timer på å sove.

Sosialt behov

Hester er flokkdyr som liker best å leve ute. For villhestene var livet i flokk deres beste mulighet til å overleve. Det å passe på hverandre og varsle dersom det kommer farer, gir hele flokken mulighet til for eksempel å kunne spise og hvile trygt i tur og orden.
Noen passer på mens andre spiser eller hviler, og så bytter de. Hester har altså forstått at man er tryggere sammen, og at man passer på hverandre! Dermed har de et stort behov for kontakt med andre hester.

Mosjon

Hester er byttedyr. Det vil si at de kan bli tatt og spist av rovdyr. Hestenes beste forsvar mot rovdyrene er å løpe. Vi sier at de er fluktdyr.
Å løpe fra rovdyr har hestene gjort i tusenvis av år, og nettopp dette fluktinstinktet har gjort at hesten har overlevd som art. Den har måttet kunne løpe fra de raske rovdyrene, og hesten er derfor svært rask og utholdende. Dette er derfor et sterkt behov hos hestene våre.

Problemer for hesten

Nå har vi sett på særlig to ting som vi sier er artstypiske behov for en hest; kontakt med andre hester og bevegelse. Hva kan skje dersom hesten ikke får dekket disse behovene?

Hester som er alene hele tiden, vil instinktivt tro at den må passe seg selv fra rovdyr og farer. Den har ingen flokk å støtte seg på, og kan føle det utrygt å hvile og å spise siden ingen er der til å passe på. Dette kan føre til at hesten blir nervøs. Mange hester står alene inne på en stall, og dette er veldig unaturlig for dem.

En hest som ikke får beveget seg nok, får et overskudd av energi inni seg.
Hester blir altså frustrerte når de holdes på en måte som ikke er i tråd med deres natur. Mange ender opp med å få uvaner. Typiske eksempler er at de vandrer mye inni boksen sin, biter på treverket eller metallet rundt seg eller at de svelger luft.

Hva kan man gjøre?

Viktigst av alt er å lære om hesten og dens instinkter og behov før man får hest. Da vet du hva den trenger for å ha et godt liv. Det er hesteeier sitt ansvar å gi sin hest et godt liv. Det betyr blant annet mange gode hestevenner, mye tid ute og god plass til å bevege seg!