Skip to main content

Det finnes mange dyr i naturen, både på land, i vann og i lufta. Noen dyr er såpass like at det er lett å ta feil av dem. Under finner du eksempler på dyr i Norge som er så like at man kan ha vanskelig med å skille dem fra hverandre.

Lomvi eller pingvin?

Lomvi

Denne fuglen er det mange som tror er en pingvin. Ofte kan de dukke opp i hopetall rundt om i byer og boligområder. Da er det mange som ringer oss, politiet eller andre fordi de lurer fælt på hvordan en pingvin har kommet seg til Norge. Som du kanskje vet, så kan ikke pingviner fly. Og det finnes heller ikke ville pingviner i Norge.

 

Adeliepingvin

Lomvien er en svart og hvit fugl i alkefamilien. Denne fuglen finner du i fuglekolonier flere steder i verden og langs kysten av Norge. Noen ganger, kan sterke luftstrømmer føre fuglene med seg på ville veier og blåse de langt innover på fastlandet. Da kan de finne på å lande på asfalt og i små innsjøer, fordi de tar feil av dette og sjøen. Kommer du over det du tror er en pingvin i Norge, så er det en lomvi. Da kan du høre med en voksen om hjelp til å frakte den ned til sjøen. Eller høre om de kan ringe noen etter hjelp, for eksempel Dyrebeskyttelsen Norge eller Brannvesenet. Lomvi kan bare leve ved sjøen og spiser kun fersk fisk. Man må derfor ikke gi de brød eller annen fuglemat enn fersk fisk.

Snømus eller røyskatt?

Klarer du å se forskjell på disse? Disse to søte dyrene er så like at det kan være vanskelig for de fleste å se forskjell. Den til venstre er en snømus, mens den til høyre er en røyskatt. Om vinteren får begge dyrene en hvit vinterpels.

Snømusen er den minste av dem og veier så lite som 20 gram! Den er faktisk det minste rovpattedyret som vi har og er i slekt med både ilder og røyskatten, som er del av mårfamilien. Snømusen har rødbrun farge i sommerhalvåret, selv om de heter snømus. De er heller ikke i slekt med mus, selv om de kalles for snømus. Men, de har mus på menyen.

Røyskatten er større enn snømusen. Den har mye av de samme fargene som snømusen, men de har svart pels på halen sin. Røyskatten veier fra 150 gram og oppover, så den er en god del større enn snømusen. Fargen på halen og størrelsen, er slik man kan se forskjell på disse to dyrene.

Gråhegre eller stork?

Fuglen til venstre er en stork, mens fuglen til høyre er en gråhegre. Det er ikke uvanlig at folk som ser en hegre tror at det er en stork.

Gråhegren er cirka 1 meter høy og tilhører hegrefamilien. Du kan se de i par og opp til mange fugler i en flokk. Gråhegren kan ses over store deler av Norge, men de trives best i nærheten av våte områder, som ved elver. Gråhegren har som voksen fugl et hvitt hode, med en svart stripe som går ned mot nakken. Resten av kroppen er som oftest grå til gråblå med hvitt bryst.

Storken er del av storkefamilien og er cirka like stor som gråhegren. Til forskjell fra gråhegren, har storken for det meste hvit fjærdrakt, med grå vinger. Storken er et sjeldent syn i Norge, men de kan dukke opp iblant. Ser du noe som ligner på en stork, så se på fjærdrakten. Er den for det meste grå, er det en gråhegre. Er den veldig hvit, kan du ha vært heldig å få ha sett en stork. Ifølge Store norske leksikon, har det nemlig kun vært sett 100 stork i Norge siden 1920!