Skip to main content

Forrige gang vi skrev om dyrehelter her var det redningshundene som ble presentert som dyrehelter, altså dyr som på en eller annen måte hjelper mennesker. Denne gangen skal vi snakke om terapihester!

Tekst: Eva Hustoft.

I Norge finnes det hester som brukes til å hjelpe mennesker som på en eller annen måte har det vanskelig inni seg. Vi kaller dem gjerne for terapihester.

Dyrehelten Raun

Helt ytterst på Tromøya bor en slik hest. Den heter Raun, og er en islandshest. Raun er 16 år og har de siste tre årene jobbet som terapihest. Raun er islandsk, og betyr opplevelse eller erfaring.

For mange mennesker kan det være vanskelig både å forstå og å snakke om de tingene som er vanskelige. Da kan nærheten til Raun være til god hjelp. Dette er altså ikke terapiridning, men en kontakt mellom menneske og hest fra bakken som kalles hesteassistert terapi.

Effekten på mennesker

Mennesker som har opplevd noe veldig vondt i livet sitt, kan ha veldig god nytte av hesteassistert terapi. De kan få en større forståelse av seg selv og sine følelser. Hester er store og sterke dyr, men inni den store kroppen befinner det seg en følsom og sensitiv sjel. Siden hesten er både byttedyr og flokkdyr, er de både sensitive for det som skjer rundt dem og de er sosiale. Dette gjør at de egner seg så godt til å hjelpe mennesker som har det vondt.

Hester dømmer ikke, eller bryr seg om hvordan man ser ut eller hva man du opplevd. Hestene reagerer på deg, akkurat der og da. Blir du sint, trekker de seg unna. Er du rolig, kan du få kontakt med hesten. På den måten kan man forstå hvordan måten man oppfører seg på, påvirker omgivelsene. Mange pasienter opplever at samspillet med hesten gir dem bedre selvtillit.


Viktig å gi terapihesten et godt liv

Det er ikke alle hester som trives som terapihest, og de trenger en personlighet som passer til jobben.

Hesten må få godt stell, leve sammen med andre hester, ha et trygt liv og oppleve variert trening for å være en god terapeut som trives. Og et slik liv, det har Raun. Hun får gå ute hele året med hestevennene sine, og har en trygg og god eier som alltid passer på at Raun har det best mulig. Og nå er Raun snart tilbake på jobb, etter en velfortjent og lang sommerferie hvor hun har levd det gode hesteliv på sommerbeite.