I forrige blad var det rottene som ble presentert som dyrehelter, altså dyr som på en eller annen måte hjelper mennesker. I dette bladet skal vi se på redningshunder!
Skrevet av Eva Hustoft. Artikkelen ble først publisert i Dyrenes Verden 1.2022. Toppbilde: Redningshunden Milo (border collie) og hundefører Mads Eskildsen fra Løken i Høland er en av mange som deltar i den frivillige redningstjenesten i Norge. De får ikke betalt for jobben de gjør, men stiller frivillig opp når politiet kaller ut Norske Redningshunder til leteaksjoner etter savnede mennesker. Foto: Aud I. Barstad/Norske Redningshunder.
I Norge finnes det hunder som er utdannet til å finne mennesker etter katastrofer, snøras eller hvis mennesker er savnet av andre grunner. Disse hundene kaller vi for redningshunder.
Ettersøkshunder
Hunder som brukes til søk i skog og barmark kalles for ettersøkshund. Hunden lærer seg å søke etter ting eller lukter, i samarbeid med føreren sin. Noen ganger må hundene også søke etter savnede personer i vann. Ettersøkshundene er derfor trent til dette også. Tenk å kunne lukte noe som befinner seg under vann! Alle øvelsene hunden lærer seg som ettersøkshund, må den også lære seg å gjøre i mørket.
Lavinehund
En lavinehund er en hund som er trent og utdannet til å finne mennesker som har blitt begravet under snøen etter snøskred. Når det har gått et snøras fraktes lavinehunden inn til rasområdet, enten med snøscooter eller helikopter. Lavinehunden og føreren går over hele skredområdet, og hunden bjeffer eller graver i snøen når den kjenner lukten av et menneske. En hund gjør denne jobben mye bedre og mer effektiv enn mennesker klarer. På et område der 150 mennesker ville brukt fire timer på et søk, bruker én hund bare 20 minutter.
Katastrofesøk
Hunder som enten er lavinehund eller ettersøkshund, får lov til å trenes opp til katastrofesøk. Dette kan være søk i områder hvor det har skjedd store katastrofer eller hvor bygninger har rast sammen. I disse områdene kan det være store utfordringer for hundene, og ofte støy og røyk. For litt over et år siden hadde vi et stort ras i Gjerdrum, og her ble politiets redningshunder som var trent til katastrofesøk brukt for å finne mennesker. Takket være hundenes innsatsble flere av de savnede menneskene funnet.
Menneskets beste venn
Hundens utrolig gode luktesans gjør at de kan brukes til mange ulike oppgaver. En av dem er å finne savnede personer og ofte å redde liv. Å få fram en god redningshund krever mange treningstimer. Hundene blir utdannet sammen med hundeførerne sine, og det tar 2-3 år å bli ferdig, utdannet redningshund. Hundeførerne stiller på leteaksjoner i all slags vær og til alle døgnets tider.
Redningshunder jobber hardt sammen med hundeførerne sine, og redder hvert år mange liv i Norge. De vanligste rasene som blir brukt som redningshunder for å hjelpe mennesker i katastrofesøk eller snøskredsøk er schäferhund, border collie og andre gjeterhund-raser, labrador retriever, golden retriever og malinois. Når det kommer til ettersøkshunder som søker etter skadde dyr som har blitt skadet for eksempel etter å ha blitt påkjørt av bil, kan man faktisk bruke de fleste hunderaser til dette.
Interessante fakta om redningshunder:
- I Norge finnes det i dag cirka 300 godkjente redningshunder
- En schæfer som het Heidi var Norges første godkjente redningshund
- Redningshunder er ekte dyrehelter!
Scan QR-koden under for å se på NRK-programmet Redningshundene