Når det er kaldt ute, trenger mange småfugler litt ekstra mat for å klare seg i kulda. Fuglemating er også en spennende måte å bli bedre kjent med de norske småfuglene på. Når fuglene sitter og spiser, kan du lettere se hvordan de forskjellige fuglene ser ut og hvordan de oppfører seg.
Skrevet av: Birgitte Fineid.
Småfuglene klarer seg oftest fint gjennom vinteren uten ekstra mat, siden de leter etter mat på et større område. Det er allikevel fint å mate småfuglene, fordi matingen kan hjelpe fuglene med å klare seg bedre gjennom den kalde vinteren.
Hva liker småfuglene å spise?
Småfuglene trenger mat med mye energi og fett, som for eksempel meiseboller og solsikkefrø. Småfuglene kan spise mye forskjellig mat, for eksempel brød, halve kokosnøtter, usaltede nøtter, bær og frukt. Det som er viktig er at du ikke må gi mat med mye salt i, fordi det kan skade fuglene. Mye lyst brød (loff) kan gi problemer med magen, og muggent brød kan fuglene dø av.
Meiseboller er god vintermat for fuglene og de får du kjøpt mange steder. Bollene kommer ofte med grønn plastnetting rundt, og denne nettingen bør tas av fordi fuglene kan skade seg på nettingen. Det beste er å ha meisebollene oppi en fuglemater som er laget for meiseboller.
Fuglene trenger beskyttelse
Katter jager gjerne fugl. Det er derfor viktig å henge fuglematen slik at katter ikke kan jage og fange fuglene mens de spiser.
Blir det mye søl fra fuglematen på bakken, kan det gjøre at rotter og mus også kommer for å få seg mat. Rottene og musene kan også finne små hull, og komme seg inn i huset. Derfor er det lurt å mate fuglene litt vekk fra huset. Kokosnøtter og meiseboller gir mye mindre søl på bakken, enn ved å for eksempel legge frø på ett brett.
Heng gjerne opp fuglekasser
Fugler konkurrer om både mat og hekkeplasser (steder de kan legge eggene sine). For at enkelte fuglearter, som for eksempel fluesnapperen, skal klare seg bedre er det lurt å sette opp fuglekasser.
Spør en voksen om hjelp med å henge opp to til tre fuglekasser med 20-30 meters mellomrom. Da vil kjøttmeisen kunne ta den ene kassen, mens andre fugler kan ta de andre kassene, siden kjøttmeisen vil jage bort andre kjøttmeiser på området fuglekassene henger. Er det bare en eller to fuglekasser, eller at det er for lang avstand mellom kassene, vil ofte kjøttmeisen bruke alle fuglekassene.
Her kan du se hvordan en fuglekasse kan bygges for å være et trygt og fint hjem for forskjellige fugler. Dette kan være en morsom aktivitet du kan gjøre sammen med en voksen.
https://dbnb.no/dyredetektivene/sommerklubb