Skip to main content

I tiden fremover kommer vi til å presentere dyr som hjelper oss mennesker på forskjellige måter. Vi kaller dem dyrehelter. Første dyret vi skal se på er rotter!

Tekst: Eva Hustoft. Artikkelen kom ut i Dyrenes Verden nr. 4. 2021. Alle bilder: Shutterstock.

 

Rotter er sosiale dyr. De kan både svømme og klatre, og er veldig smarte og oppfinnsomme. Men visste du at rotter kan trenes til å hjelpe oss mennesker?

 

Doktor Rotte

Rotter er nattaktive dyr. Hos de fleste nattdyr har sansene over tid tilpasset seg et liv i mørket. Det betyr at de har både god hørsel og god luktesans. Og den gode luktesansen til rottene er noe vi mennesker kan benytte oss av.

Rotter kan nemlig trenes opp til å lukte seg fram til sykdom. I et land som heter Tanzania har rotter blitt brukt til å lukte på spyttprøver fra barn, for å se om de har en sykdom som heter tuberkulose. Denne sykdommen er veldig sjelden i Norge. Rottene er altså enda bedre en legene til å finne denne sykdommen!

 

Rotte som får belønning. Foto: Shutterstock

Rottene liker å jobbe for en god belønning. Banan er mye brukt, og rottene elsker dette. Foto: Shutterstock.

 

Rotter kan rydde miner (Bruk bildet av minerotten)

Mange forbinder rotter med et dyr som gjør mye skade. De kan gnage både på ledninger og treverk, og spise opp maten som bøndene dyrker. Tennene til rottene kan gnage seg gjennom det aller meste, og de spiser mye forskjellig mat.

Det finnes mange ulike typer rotter, og noen av disse brukes til de utroligste ting. I et land som heter Mosambik finnes en art som heter afrikansk gigantrotte. Landet var lenge i krig, og da ble det puttet miner under bakken. Miner kan man ikke se, men de eksploderer når man tråkker på dem. Dette er jo farlig, og landet har derfor måttet rydde vekk disse minene. For å få til dette har de brukt rotter, som de trener opp til å finne minene. Og tenk; rottene er mer effektive enn mennesker til å gjøre denne jobben. De klarer rett og slett å lukte seg fram til det som er inni minene! I tillegg er de så lette at minen ikke eksploderer når rottene går på bakken over der den ligger.

 

Bilde av en minerydder-rotte: Foto: Shutterstock.

Rotter har kjempegod luktesans. Disse dyreheltene kan trenes til blant annet å rydde miner. Foto: Shutterstock.

 

Et spennende dyr

Nakenrotter kan leve til de er over 30 år gamle, og få barn helt fram til de dør. De klarer seg uten å puste i 18 minutter. Også kjenner de ikke smerte!

Rotter er intelligente, sosiale, og de er glade i både utfordringer og lek. Allikevel blir rotter ofte sett på som ekle. Mange tenker da først og fremst på halen, at den er hårløs. Men det er en grunn til at halen til rotta ikke har hår. Den bruker halen sin til å slippe ut varme dersom den blir for varm! I tillegg klarer rotter å balansere på for eksempel en tynn klessnor. Og dette er også takket være halen, som er en slags balansestang for dem.

En rotte som får godt stell, oppmerksomhet, gode oppgaver og utfordringer kan være en kjempekompis og et topp familiedyr!

 

Visste du at?

Rotter liker å bli kilt! Best av alt er det å bli kilt på ryggen og på magen. Når de blir kilt så ler de! Men latteren kan ikke vi mennesker høre, for den er veldig lys.

 

Visste du at?

rotter lager ulike lyder i forhold til humøret? Når de koser seg lager de korte, lyse lyder. Når de er redde lager de mørkere og lengre lyder.

 

Likte du denne saken? Bli en dyredetektiv og motta vårt medlemsblad!