Skip to main content

Hunder er flinke til å snakke. De snakker bare ikke det samme språket som oss. Av den grunn kan hunder og mennesker av og til misforstå hverandre. Derfor er det viktig at vi lærer oss hundens språk slik at vi kan forstå hva den forteller oss.

Hunden snakker for det meste med kroppen sin for å fortelle oss hvordan den har det. Selv om alle hunder snakker samme språk, vil det være forskjeller på hvordan de gjør det. Vi mennesker er også forskjellige; noen av oss snakker høyt mens andre snakker lavt og noen snakker mye mens andre snakker lite. Det er det samme med hunder. Der en hund kan vise veldig tydelig med hele kroppen sin at den er engstelig, vil en annen hund kanskje bare gjespe og vende seg litt bort. Det gjør at vi må se nøye på hva hunden gjør og forsøker å fortelle oss før vi tar kontakt med den. En hund som er glad når du kommer mot den ser avslappet ut med ørene litt tilbake, høyt hode, gjerne litt åpen munn og en avslappet, logrende hale.

Noen hunder kan bli engstelige eller redde ved møte med mennesker. Hunden viser tydelig at den er redd ved å synke sammen for å gjøre seg mindre enn den er, hodet holdes lavt, ørene bakover og halen mellom bena. Men mange hunder viser ikke så tydelig at den er engstelig. Andre tegn er slikking rundt munnen, pesing, ører som er stive ut til siden/bakover sammen med rynkede bryn, beveger seg sakte, virker trøtt eller gjesper, ser seg raskt rundt, vil ikke ha mat/godbiter eller beveger seg bort fra det som er skremmende.

Av og til kan vi treffe på hunder som viser aggressivitet og sinne. En slik hund forteller deg at den ikke vil ha kontakt. Hunden vil prøve å se stor ut og er stiv i kroppen og halen. Pelsen på rygg og nakke kan stå rett opp, den har stirrende hardt blikk og pannen er rynket. Hunden vil ha åpen munn med opptrukne lepper og rynket nese og snute når den flekker (viser) tenner. Hunden vil oftest være stille eller lage en lav knurrelyd. Dersom du møter en slik hund er det viktig at du ikke stirrer på hunden, roper eller gjør brå bevegelser. Ved å se en annen vei forteller du hunden at du ikke er farlig og at du ikke ønsker kontakt med den. Så det beste er å vende seg bort og gå forsiktig vekk.

Husk også at en hund er et levende vesen og ikke et kosedyr. Mange hunder ser veldig søte ut og det gjør at vi får lyst til å kose med dem. Hunder er ganske like mennesker på den måten at de også kan bli redd eller aggressive ved upassende hilsning.

Her er Hundevettreglene som Mattilsynet har laget og disse reglene er viktige for at mennesker og hunder skal fungere bra sammen.