Skip to main content
katt i snøen

KALDT: Når det er så kaldt at du kjenner det i nesa, er det best om katten din er inne. Vil den ikke ut, la den få være inne. FOTO: PixabayKALDT: Når det er så kaldt at du kjenner det i nesa, er det best om katten din er inne. Vil den ikke ut, la den få være inne. FOTO: Pixabay

Vinteren kan være vanskelig for mange dyr. Spesielt ved mye snø og mange minusgrader.

En katt eller en hund som varmer seg inne i stua og som vet at det kommer mat i skålen hver dag, har det bra. Slik er det ikke for alle familiedyr. Noen steder i Norge har det vært fryktelig kaldt denne vinteren. Da skal vi passe ekstra godt på dyrene våre.

Katt er ørkendyr

Selv om hunder og katter har en tykk pels, kan denne kulden være skadelig for dem. De kan blant annet få frostskader på bein, ører og hale. Katt er egentlig et ørkendyr og kom til Norge for rundt 1000 år siden. Selv om katter har mye pels er den ikke varm nok til at katter tåler kulde så lenge av gangen.

Vi kan gjøre ganske mye selv for å passe på dyrene våre når det er kaldt ute.

HUND:

Du kan se selv om hunden din fryser. Skjelver hunden, fryser den. Når du går tur med den i kulda, kan hunden godt ha på seg dekken og potesokker. Noen hunder har lite pels på ørene, og da kan det være fint med en hals for hunder.

Hunden vil bli glad for hjernetrim og lek inne når det er dager med korte turer.

KATT:

Når det er så kaldt at du kjenner det i nesa, er det best om katten din er inne. Vil den ikke ut, la den få være inne. Og husk å sette frem kattedoen. Akkurat som med hund, lek og tren med katten. Dagene kan bli lange inne i stua eller på kjøkkenet.

Katter som er ute og synes det er kaldt, vil prøve å finne steder det er mindre kaldt. Det kan for eksempel være under bil. Vær gjerne litt detektiv og se under biler der du bor om det ligger en katt der og fryser.

Finner du en kald katt under en bil, si ifra til mamma eller pappa, ta katten med inn og ring veterinær eller en av Dyrebeskyttelsen Norges lokalavdelinger.

KANIN:

Kaniner som bor i egne hus, må ha det varmt. Det er også viktig at kaninene har nok plass til å hoppe både høyt og langt. Det synes de er gøy, og de holder seg varme. Og så trenger kaniner selskap. Minst én kaninvenn må de bo sammen med. Det er viktig å huske på at kaninene har drikkevann som ikke fryser, og nok grovt høy til å spise.

Kaninene som har bodd ute frem til nå, trenger noe tid på seg før de kan komme inn i huset ditt. Kroppen trives best med at det går litt tid fra det er kaldt til det er varmt. Da kan det være fint å bo litt i en garasje som ikke er kald, men noe varm.

Vanskelig å finne mat

Rådyr har tynne bein og små klover. Det har noen steder i Norge snødd mye denne vinteren. Da er det vanskelig for rådyrene å gå i den dype snøen. Rådyrene finner ikke mat ute i skogen og blir slitne og sultne. Å rømme fra andre ville dyr og hunder som ikke går i bånd er også ekstra vanskelig når det er mye snø i skogen.

Noen rådyr klarer å komme seg ut av den dype snøen og gå til områder hvor det bor mennesker i håp om å finne mat. Der det bor mennesker, er det biler. Noen rådyr blir påkjørt av bil.

Når skogsveier er måkt for snø og hundeeiere tar hundene sine i bånd, vil det hjelpe og redde mange sultne rådyr. Det er ikke lov å mate rådyr og andre hjortedyr fordi da kan de bli syke, men i spesielle tilfeller som når det er mye snø om vinteren, kan man spørre Mattilsynet om lov.