Skip to main content

Visste du at plast kan være farlig for både miljøet og dyrene?

 

Plast finner vi overalt. Fra matboksen til handleposen, men også i fleece-genseren din. Plast bruker lang tid på å bryte ned (gå i oppløsning og forsvinne) og i mellomtiden kan plast skade dyr og miljøet. Noen plastprodukter kan faktisk bruke flere hundre år på å forsvinne.

Flere land har innført forbud mot bruk av handleposer av plast. Eller de har økt prisen på posene i kassa på matbutikken, slik at man ikke skal bruke disse. Grunnen til dette er at de ønsker å redusere plastbruken vår. Og skåne miljøet og dyrene.

 

Fare for dyr

Plast som ligger i naturen kan være farlig for dyrene. Dyr kan få det i seg når de spiser, og dette kan føre til at de får problemer med magen. Plastavfall kan også sette seg fast rundt halsen eller beina til fugler og andre dyr. Dette kan gjøre at dyr kveles og dør fordi de ikke får puste.

Plast som slenger rundt i naturen er en form for forurensning. Det er heller ikke gøy å dra på stranden for å bade og oppleve at vannet er full av søppel.

Mikroplast:

Noe forsøpling skjer uten at vi er klar over det. Visste du at plast brytes ned over tid, til veldig små biter som vi kaller mikroplast? Mikroplast kan være på størrelse med en maur eller så lite at vi ikke kan se det uten å bruke forstørrelsesglass. Disse bitene kan bruke hundrevis av år på å forsvinne og havner i havet og i drikkevannet vårt.

Mikroplast tilsettes i noen produkter, som sminke. Det oppstår også av at plast slites, som fleece-produkter som vaskes. Mange klær vi bruker på kalde dager inneholder plast.

Mikroplast er ikke bra, for hverken naturen eller dyrene. Mikroplast suger til seg farlige miljøgifter, som nervegiften DDT og kjemikalien PCB. Fisk og andre dyr får i seg mikroplasten, som kan gjøre de syke. Når vi spiser fisk til middag, vil vi også kunne få i oss disse farlige miljøstoffene som fisken har spist.

 

Bruke noe annet enn plast

Mye plast er unødvendig, fordi det bare brukes i kort tid. Slik som brødposer, handleposer og engangsservise. Bytter man ut disse med produkter som kan brukes mange ganger og er i andre materialer, kan man redusere unødvendig plastavfall.