Skip to main content

Mange mennesker bruker naturen som søppelkasse, selv om vi vet at dette er farlig både for miljøet og dyrene. Ikke er det særlig pent heller. Derfor er det fint om alle plukker litt søppel, om de finner noe der de går.

Høsten har så fine farger og det er kjempefint å gå en tur å plukke bær og sopp. Om du skulle finne noe søppel mens du er på tur, er det også flott om du plukker med dette og kaster det når du kommer hjem. Slik kan du hjelpe både dyr og naturen. Derfor oppfordrer vi alle til å alltid ha med en søppelpose i tursekken

Plast

Søppel som er laget av plast er spesielt skadelig for naturen og dyrene. Grunnen til dette er at plasten bruker veldig lang tid på å bryte ned. Ved å bryte ned, snakker vi om hvor lang tid det tar før noe går i oppløsning og «forsvinner». For ting som er laget av plast kan det ta opptil 500 år! Plast forsvinner aldri helt heller, men blir til bittesmå biter som forurenser. Derfor er det viktig at dette fjernes fra naturen.

Mange dyr tar ofte feil av plast og mat, og kan finne på å spise plasten. Eller de kan sette ting av plast fast rundt halsen og på kroppen. Siden dyr ikke har tomler som oss mennesker, er det veldig vanskelig for dem å få av seg plasten. Plast i magen kan også gjøre stor skade, som kan føre til at dyret blir sykt og dør. Plukk derfor plast hvis du ser dette ute i naturen.

Glass

Glass brytes ikke ned, men blir liggende til evig tid. Derfor er det ikke særlig lurt å kaste fra seg søppel av glass i naturen.

Glasskår kan også føre til kuttskader hos både dyr og mennesker. Hvis du ser glass eller glassbiter naturen, plukk det med deg. Vær forsiktig slik at du ikke skjærer deg på hendene, så hør med en voksen om han eller hun kan hjelpe deg.

Brus- og ølbokser

Mange slenger fra seg bokser når de er tomme for brus eller øl. Og mange kaster bokser ut av bilvinduet langs veien, slik at de kan havne ute på åkeren. Er du ute og går og finner slike bokser, ta de med deg. Brus- og ølboksene kan være veldig farlige dersom de havner i maten til dyra. Når bonden kjører med slåmaskinen og henter inn gress og andre planter for at dyrene skal ha mat om vinteren, kan boksene bli ødelagt og bli liggende i dyrematen. Når dyrene spiser gresset med metallbiter i, kan de bli alvorlig skadet.

Si fra til de rundt deg om at de burde plukke søppel når de er ute på tur, så får både vi, dyrene og miljøet det bedre! Ser du noen som kaster søppel på gata eller i naturen, er det lov å si fra at dette ikke er greit!